Scenar therapie

Amsterdam NEI Praktijk

In de praktijk werk ik met ook met de RitmScenar. In medisch dossier (een medisch blad) noemen ze het “genezing in je broekzak” vanwege zijn draagbare formaat. Het apparaat was oorspronkelijk ontwikkelt voor astronauten, want ze kunnen moeilijk een arts raadplegen in de ruimtevaart. De RitmScenar zendt signalen door het lichaam via het centrale zenuwstelsel. Aangezien deze signalen sterk lijken op de natuurlijke signalen waarmee onze zenuwen worden geprikkeld, zorgen de signalen voor het herstellen van het natuurlijk evenwicht van het lichaam. De impulsen kunnen ook elke seconde de reacties van het lichaam aflezen en het uitgezonden signaal aanpassen aan de behoeften van het lichaam. Deze interactie maakt het apparaat geschikt voor zowel chronische aandoeningen als acute problemen.

Het lichaam is erop ingesteld om te overleven en is er dus op gebouwd om op elke behoefte en elke crisis te reageren. Bij nieuw letsel, gifstoffen of stress stuurt het lichaam een signaal naar de hersenen. De hersenen instrueren vervolgens alle aanpassingssystemen van het lichaam – de hormonen, zenuwen, huid, alle onderdelen van het genezingsproces – om in actie te komen. En alle delen van het systeem sturen informatie terug, zodat een informatiecyclus ontstaat.

Maar de genezing is vaak niet volledig. Het lichaam wordt onderbroken en moet op een andere crisis reageren, en dan een volgende, en daarna nog een. In dat proces worden de oudere letsels en aandoeningen met chronische pijn ‘vergeten’. Het lichaam raakt gewend aan de eerdere signalen van ongemak – chronische lage rugpijn is een perfect voorbeeld – en negeert deze signalen, waardoor de deur naar verdere genezing in dat specifieke gebied dichtgaat.

‘Als dat gebeurt, kan de ziekte zich ontwikkelen en de energie vast gaan zitten,’ zegt Rob Esser, een acupuncturist en SCENAR-therapeut. ‘In de Russische geneeskunde wordt dit een ‘energiecyste’ genoemd. Wanneer dat gebeurt, kan worden ingegrepen met het SCENAR-apparaat, dat tijdelijk een onderdeel wordt van het functionele systeem en het lichaam er in feite aan herinnert dat er iets mis is. Het lichaam moet reageren op de boodschap van het SCENAR-apparaat en begint weer aandacht te besteden aan de verwaarloosde zaken.’

Het apparaat is veelzijdig inzetbaar. Denk bijvoorbeeld aan toepassing bij de volgende soorten pijn, zoals bijvoorbeeld (maar niet beperkt tot): hoofdpijn, migraine, rugpijn, zenuwpijn, buikpijn, kiespijn, spierskrampen en menstruatiepijn. Het helpt het sneller herstellen van blessures (bijvoorbeeld bij pezen, gewrichten en breuk). Het stimuleert het immuunsysteem, waarbij het toegepast word bij auto immuunziektes. Het wordt gebruikt bij fibromyalgie, arthritis, stress, slaapklachten, eczeem, constipatie en diarree, carpal tunnel, bloeddruk stoornissen,…. Hieronder tref je wat bronnen als je meer informatie wilt:

 • Reflexotherapy, 2003; 4: 41-5
 • www.scenartherapist.co.uk/CLINICAL-STUDIES/Stroke-Rehabilitation-Study.html
 • www.scenar.com.au/docsys/download.php?&docid=79
 • www.scenar.com.au/docsys/download.php?&docid=91
 • http://scenartherapist.co.uk/CONDITIONS-+-CASES/CLINICAL-STUDIES/PMS-Scenarfor- Premenstrual-Syndrome,-PMT.html
 • http://scenar.biz/scenar-resources/scenar-articles/scenar-articles-scenar-therapy/individualresults. html
 • Online bronnen:
 • Alexander Karasev: www.scenar.ru
 • Alexander Ravenko: www.scenar-revenko.ru/en/
 • Toni Bark: www.disease-reversal.com
 • Paul Lowe: www.scenartherapist.co.uk
 • Rob Esser: www.eenvoudiggezond.nl
 • themedicinejournal.com/articles/how-human-bodies-create-electricity/ 2 CurrRheumatol Rep, 2008; 10: 492-9


© Amsterdam NEI Praktijk