Natural Health for dogs & cats – Dr Pitcairn

Een boek geschreven door een in de V.S. beroemde en vooruitstrevende dierenarts (& wetenschapper) over de gezondheid voor huisdieren, met wederom heel veel interessante informatie over de gezondheid van mensen. Goed onderbouwd, lees plezierig en een echte "eye opener”. Dus onmisbaar op de boekenplank. Te bestellen op bol.com

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Geschreven vanuit een zakelijke perspectief maar ook zeer toepasbaar in ons privé leven. Het gaat om attitude en niet op technieken. Een aanrader!

The game changers (momenteel op netflix)
What the health (momenteel op netflix)

  • Voedingsadvies: Hoe kom ik aan gezonde eiwitten?
    Sportschool Fitness Zuidas in Amsterdam gaf me (omdat ik o.a. voedingtherapeut ben) opdracht om een artikel te schrijven over gezonde eiwitbronnen voor sporters.

Praktijk NEI

Eiwitbronnen (voor sporters) gepubliceerd in Fitness Zuidas nieuwbrief op 01/10/2015

Praktijk NEI
De voeding die we tot ons nemen is net als de benzine die we in onze auto doen. Benzine van slechte kwaliteit betekent dat je auto minder goed rijdt en minder lang mee gaat. En als je diesel in een benzine auto doet of andersom heb je een nog groter probleem. Gelukkig kun je eens in de zoveel jaren je auto vervangen. Je lichaam daarentegen...
Je bent al aan het sporten. Je bent goed bezig. Maar hoe zit het met je voeding? In oktober ligt de focus op proteïnen. Hoeveel eiwitten is aan te raden als je actief sport? En wat is belangrijk om te weten?
Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam en zijn essentieel bij het opbouwen van onze spieren. Er wordt vaak geadviseerd om eiwitrijke voeding na het sporten te consumeren. Echter, in onze maatschappij consumeren we eerder te veel dan te weinig eiwitten.
Maar hoeveel eiwitten per dag zijn te adviseren bij het sporten? De gedachte van 1 gram eiwit per kilogram eigen gewicht is inmiddels achterhaald. De meest actuele onderzoeken tonen aan dat 30 à 40 gram per dag aan te raden is. Sport je erg intensief? Dan zou je 40 à 50 gram eiwitten kunnen consumeren op de dagen dat je sport.
Wat zijn de nadelen van te veel eiwitten? Het leidt tot verzuring van het lichaam en een verstoring van het zuur-base evenwicht in het lichaam. Ook leidt het tot een overmatige hoeveelheid aan ureum (N1, zie onder het artikel voor een overzicht) in het weefsel, welke de hoofdoorzaak is van een aantal degeneratieve ziekten zoals o.a. artritis. Daarnaast kunnen te veel eiwitten leiden tot een overbelasting van nieren en lever.
Wat is dan wel aan te raden? Als we aan eiwitten denken, denken we vaak aan eiwitten afkomstig van dieren. Echter, hebben deze eiwitten erg veel nadelen, zoals de invloed op ons energie niveau (N2), de kans op een verstoorde darmflora (N3), het feit dat dierlijke producten een grote hoeveelheid verzadigd vet en cholesterol bevatten en het behoorlijke vergrote risico op hart- en vaatziekten en botontkalking. Plantaardige eiwitten bieden daarentegen een gezonder alternatief. Complete eiwitbronnen (N4) zijn bijvoorbeeld quinoa, boekweit, amarant en soja. Daarnaast kun je ook lekkere eiwitcombinaties maken met bonen, kikkererwten, linzen, pinda’s met noten, zaden, pitten of granen. Denk bijvoorbeeld aan kikkererwten met rijst, falafel met pitabrood, hummus of pindakaas op een volkoren toast. Er zijn ook veel groenten, algen en kruiden die eiwitten bevatten. Een groene smoothie met amandelmelk, spinazie, sezaamzaadjes, alfalfa en chiazaad is een lekkere frisse bron van eiwitten en heerlijk na het sporten.

Klik hier voor een uitgebreide plantaardige eiwittabel.

Steeds meer topsporters kiezen bewust voor plantaardige eiwitten. Frank Medrano met zijn ongelooflijke prestaties, eet al jaren exclusief plantaardig. Kijk eens naar het resultaat ervan in deze youtube video. Ook Patrick Baboumian (de sterkste man van Duitsland) koos uit principe voor een exclusief plantaardig dieet en ontdekte dat zijn metabolisme (N5) daarop veel beter functioneerde met alle positieve gevolgen van dien (hier kun je meer lezen).

Je bent gezond bezig met sporten. Voor een optimaal resultaat is het een kunst ervoor te zorgen dat de motor van je eigen auto met de juiste kwaliteit benzine gevuld wordt.

Voor meer info kijk ook op de website van Pascale: www.nei-therapie.nl.
                              
De (N’s)
 
(N1) Ureum is een afvalproduct van de eiwitstofwisseling in de lever

(N2) Waarom beïnvloedt het ons energie niveau?
Kijk naar het levensritme van een carnivoor, neem bijvoorbeeld de kat, wat doet een kat 20 uur per dag?  Slapen!  Neem nu de andere kant van het spectrum: Een paard. Hoeveel uur per dag is een paard wakker? Ongeveer 20 uur. Wat betekent dit voor ons, de zogenaamde omnivoren, die ongeveer acht uur slaap per dag nodig hebben…
·        
(N3) Wat is het effect op onze darmflora?
Onze darmen, de plek waar vrijwel alles opgenomen is en die je weerstand bepaalt. Onze darmflora bestaat uit ongeveer 80 procent bacteriën en 20 procent gist. Omdat dieren in de vleesindustrie zo snel mogelijk  geld moeten opleveren, worden ze middels hormonen gedwongen om onnatuurlijk snel te groeien. Dit zorgt voor zwakke en vaak zieke dieren.Om de meeste van de ziektes op te vangen krijgen de dieren preventief antibiotica. Antibiotica zijn ontworpen om bacterien te vernietigen. En daar ontsnappen de bacterie van de darmflora niet aan. Geen wonder dat 85% van de Nederlandse populatie last van hun darmen heeft.

(N4) Complete eiwit bronnen bevatten een breed spectrum aan aminozuren: Sommige plantaardige eiwitten zijn compleet en sommige niet. Daarom is het belangrijk om de laatste groep te combineren. 

Pascale Schwartz

Hoe kom ik aan omega 3?

omega
Omega 3 vetzuren hebben een positieve invloed op ons immuunsysteem, het beschermt tegen hart- en vaatziekten, artritis en "Depressie (klinisch)"depressies Ze verlagen het cholesterolgehaltein hetbloed. Deze vetzuren werken ook ontstekingsremmend en kunnen symptomen van reuma tegen gaan.Tevens kunnen ze een belangrijke rol spelen bij allergie en kanker.

In de omega 3 vetzuren hoort alfa-linoleenzuur, dat onder de categorie essentiële vetzuren valt. DHA en EPA anderzijds kunnen door het lichaam worden gesynthetiseerd. Om dit in voldoende mate plaats te laten vinden is het noodzakelijk een adequate hoeveelheid plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur in het dieet op te nemen. Wat nog meer van belang is, is een goede verhouding aan te houden tussen omega 3 en omega 6. Dit is een behoorlijke uitdaging geworden in ons westerse dieet, want ons dieet bevat veel meer omega 6 dan omega 3.
Hoe zorg je dus voor een grotere inname van omega 3? Het Alfa-linoleenzuur zit in grote mate in lijnzaadolie welke alleen koud geconsumeerd mag worden en in mindere mate in koolzaadolie, die een uitstekend olie is om in te bakken. Andere plantaardige olie zoals sojaolie, walnoot- en tarwekiemolie en zelfs groene bladgroenten bevatten dit vetzuur ook.
Omega 3 EPA en DHA  is onder andere in algen en in vis te vinden. Vandaar dat er nog vaak visolie aangeraden word. Maar hoe gezond is visolie nou echt? Wetende dat bijna alle afval van de wereld de zee in gaat!  Door de micro organismes die vissen eten, wordt de vervuiling in hun vetlagen

opgeslagen. Hier gaat het om PCB,  plastic,  gif  en zware metalen. Het wordt wel gefilterd maar lang niet voldoende. De eerste rechtzaken in de VS zijn van start gegaan. De vervuiling maakt dat de voordelen van visolie niet tegen de nadelen afwegen.

Maar wat is dan het alternatief? Naast de bovengenoemde bronnen van alfa-linoleenzuur worden tegenwoordig algen gekweekt waarvan algenolie capsules gemaakt worden. Een uitstekende bron van omega 3, waarbij de verhouding tussen EPA en DHA zelfs beter is dan in visolie. Daarnaast adviseer ik, voor zowel een gezondere balans omega 3 omega 6 als een betere zuur/basis evenwicht, om het eten van dierlijke producten aanzienlijk te verminderen oftewel te vermijden. Anderzijds raad ik aan om veel verse en liefst biologische groenten te eten, zaadjes en noten te nuttigen en uiteraard ook fruit.
Waarom? Door het minder eten van dierlijke producten, slaat de balans direct naar de betere kant.

Pascale Schwartz

In drie stappen tot rust komen

stappen
Ontspannen in deze hectische maatschappij waar we het druk druk druk hebben, is nogal een uitdaging. Vooral omdat wij, volgens onderzoekers, miljoenen prikkels per seconden krijgen. Dat resulteert in een enorme bak aan informatie en doet een beroep op ons systeem om snel te kunnen schakelen.
Wil je de drukte “overleven”? Dan is het tijd om je hoofd, welke vol zit met allerlei dingen die je nog moet regelen en doen, tot rust te laten komen.

Stap 1: Evalueer je dag

Heb je een drukke dag op het werk, school of met andere activititeiten? Een paar minuten de tijd nemen om je dag door te nemen en los te laten, kan heel ontspannen werken. Schrijf voor jezelf op of bedenk in jezelf wat er op deze dag goed is gegaan. Niet alleen de grote dingen maar ook de kleine punten zijn belangrijk om te benoemen. Doe dit zonder het woord “maar” eraan toe te voegen. Vervolgens neem je door wat volgens jou beter kon. Aansluitend pak je één van de verbeterpunten en bedenk je voor jezelf hoe jij dit de volgende keer beter gaat doen.

Stap 2: Ontspanningsoefening

De body scan is een uitstekende ontspanningsoefening die je zittend of liggend kunt doen. Uiterst geschikt voor mensen die graag meer in contact met hun gevoelens en lichaam willen zijn en die meer rust in hun hoofd willen hebben. Klik op de link om deze oefening te downloaden!

Stap 3: Zet eens je computer, TV en mobieltje uit

Hoe vaak horen we onszelf niet zeggen dat we geen tijd hebben. Maar als je eerlijk bent tegen jezelf. Hoeveel uur per week zit je voor de televisie of achter de PC, voor de zogenaamde “ontspanning”? Probeer eens een paar weken de tijd te halveren en ervaar hoeveel meer tijd je over hebt.

De link tussen depressie en voeding

depressie
Een onderzoek aan de Universiteit van Oost Finland toont aan dat een gezond voedingspatroon het risico op een ernstige depressie significant kan verkleinen en zelfs kan voorkomen. Er is ook verband met ongezond gewicht.
Neerslachtige of depressieve mensen hanteren vaak een ongezond eetpatroon, waarmee ze niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. En dat terwijl juist voeding een zeer belangrijk element van de gezondheid, het zelfgenezend vermogen en de weerstand vormt.

Onderzoekers constateren een daling in depressieve symptomen; bij afname van gewicht & bij een gezond(er) eetpatroon. Terwijl de consumptie van junkfood, suiker en (verwerkt) vlees de depressie juist lijkt te verergeren.

De praktijk is van mening dat een gezond voedingspatroon uit voornamelijk groenten, fruit, noten, zaadjes en in beperkte mate volkoren granen bestaat. Het onder begeleiding volgen van een reinigingsdieet als basis voor een gezonde levensstijl kan bijzondere resultaten op fysiek, mentaal en emotioneel niveau leveren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.